Com és?
És l'espècie de doridiaci més gran del Mediterrani. Pot assolir els 20 centímetres de llarg. El color principal del cos és verdós, grisós o blau (aquest últim és el més comú), de tons pastel o blau fosc, sobre el que es veuen unes taques petites de color groc que poden arribar a fer una mena de fileres longitudinals trencades. El mantell té una forma sinuosa i disposa d'un marge groguenc. Presenta una corona de 10-12 brànquies retràctils, de color més aviat violeta i sense taques grogues. Els adults tenen una beina al rinòfor i una mena d'anell a la base de les brànquies, de color groc, que les envolta. Les línies laterals dels juvenils no arriben a envoltar els rinòfors. Els tentacles orals són curts i gruixuts.
On viu?
El podem trobar a les costes orientals de l'Oceà Atlàntic, des de la península Ibèrica fins a les costes tropicals africanes, i també a les costes occidentals, entre Florida i Brasil, incloent-hi el Mar Carib. Prefereix fons rocosos, durs, des dels 3 fins als 50 metres de profunditat aproximadament.
Com s'alimenta?
S'alimenta d'esponges dels gèneres Ircina o Dysidea (sobretot d'aquesta última), de les quals emmagatzema metabòlits secundaris per a la seva pròpia defensa, resultant tòxics per als seus possibles predadors i avisant-los amb la seva coloració característica.
Com es reprodueix?
Són organismes hermafrodites, que alhora es comporten com a mascle i femella, igual que la resta del gènere Hypselodoris. La posta d'ous queda adherida al fons amb forma de corona circular.
Es pot confondre?
Es pot confondre amb Felimare villafranca, però és fàcil diferenciar-les (veure fitxa d'Felimare villafranca, mateix apartat).
Curiositats
· Rep diferents noms considerats sinònims: Doris elegans (o Hypselodoris elegans), Polycera webbi (o Hypselodoris webbi), Doris scacchi, Doris nardi, Doris calcarae, Doris valenciennesi (o Hypselodoris valenciennesi), Chromodoris cantraini, Glossodoris edenticulata (o Hypselodoris edenticulata) o Hypselodoris tema. Algunes d'aquestes espècies han esdevingut subespècies de Felimare picta.
· La retracció de les brànquies a dins del cos es duu a terme quan se sent molestat donada la seva lenta capacitat de locomoció, a diferència de Felimare villafranca, que és més ràpida.
· El gènere Felimare és força nou. De fet abans tots aquests nudibranquis se'ls coneixia com a Hypselodoris.
Taxonomia
Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Ordre: Nudibranchia, Família: Chromodorididae, Gènere: Felimare |