Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Nemesignis banyulensis es / en

Nom científic: Nemesignis banyulensis

(Portmann & Sandmeier, 1960)

Nom comú: Cat: Godiva taronja; Cast: Godiva anaranjada; Eng: Organe godiva; It: Godiva arancia; De: Orangener Godiva

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Fins a 45 m

Mides: Fins a 7 cm

Com és?

És un dels nudibranquis més grans del Mediterrani, ja que arriba als 7 centímetres de longitud. És de color taronja molt intens i les puntes de les cerates o expansions laterals són vermelles. Té tres línies blanques molt característiques que li recorren tot el cos (dues laterals per sota les cerates i una central que es bifurca al cap). Té rinòfors anellats (òrgans en forma de banyes que utilitza per a “olorar”) més petits que els apèndixs bucals i també són de color taronja.

 

On viu?

Aquests animals viuen en fons de roca entre 5 i 45 metres de profunditat. Normalment es poden veure a sobre d’hidroïdeus com Eudendrium. Es considera una espècie que només es troba al Mediterrani, és a dir, endèmica.

 

 Com s’alimenta?

S’alimenta d’hidroïdeus com Eudendrium i probablement d’alguns briozous. S’ha especulat sobre el comportament carnívor de Nemesignis banyulensis i alguns autors diuen que pot arribar a menjar altres opistobranquis com Flabellina affinis o Cratena peregrina si l’aliment escasseja (ja que competeixen pel mateix aliment).

 

Com es reprodueix?

Aquesta espècie és hermafrodita, és a dir, un mateix individu té els dos sexes. Per reproduir-se s’ha d’aparellar amb un altre individu i, així, poder-se intercanviar l’esperma. La posta d’ous és blanca i de forma circular.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Flabellina lineata coneguda també com a Coryphella lineata. La principal diferència d’aquesta espècie és que té els rinòfors i els apèndixs bucals de la mateixa mida i Dondice, com hem dit abans, té els rinòfors més curts.

 

Curiositats

· Fins fa relativament poc es coneixia com a Dondice banyulensis, abans també com Godiva banyulensis.

· El nom de Nemesignis sembla que li vindria per la divinitat grega Nèmesi, que personificava la justícia divinia però també la venjança. La part del nom que sí que té a veure clarament amb aquesta babosa és "ignis" en referència al foc o les flames a les que s'assemblen les cerates d'aquest animal .

· Banyulensis li ve perquè la primera vegada que va ser descrita va ser a la regió de Banyuls sur Mer.

· Tot i ser endèmica hi ha cites d’haver-la trobat a la zona d’Algarve a Portugal i alguna referència no comprovada a la costa del Cantàbric.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe; Gastropoda, Subordre: Aeolidina, Ordre: Nudibranchia, Família: Glaucidae, Gènere: Nemesignis

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB