Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Flabellina affinis es / en

Nom científic: Flabellina affinis

(Gmelin, 1791)

Nom comú: Cat: Flabellina lila, Cast: Flabellina violeta, Ale: Violette Fadenschnecke

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Entre 5 i 20 m

Mides: Fins a 3-4 cm

Com és?

És un nudibranqui que pot ser tant de color rosa, malva o violeta, amb el cos una mica translúcid. La seva mida oscil·la entre els 3,5 i els 5 centímetres. Les cerates o expansions laterals, es troben en grups (uns 7 o 8) situats a la part dorsal del cos on formen com fils, translúcids també, on es reconeix un conducte intern de color marronós-vermellós, que és una prolongació de les glàndules digestives. Les puntes dels cerata acaben en punxa i són d'un color més fosc, sovint blanquinós. Els rinòfors (les banyes) són lleugerament aplanats i tenen anells horitzontals (estan lamelats).

 

On viu?

Es considera una espècie molt comuna i molt fàcil d'observar entre els 5 i els 20 metres. Es troba durant tot l'any. És freqüent trobar-la a les zones d'obaga, prop o a sobre dels hidrozous del gènere Eudendrium. La seva distribució és bàsicament Mediterrània, tot i que també s'han trobat exemplars al Cantàbric, a Portugal i a les illes Canàries.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta d'hidrozous del gènere Eudendrium. Com tots els nudibranquis raspa els pòlips amb la seva ràdula.

 

Com es reprodueix?

Els nudibranquis són hermafrodites i utilitzen la fecundació creuada. La posta d'ous queda sobre les colònies d'Eudendrium formant petits cordons de color violeta.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre fàcilment amb Edmundsella pedata o amb Paraflabellina ischitana. Se les diferencia, però, perquè Flabellina affinis sempre té els rinòfors lamelats i Edmundsella pedata els té llisos. Amb Paraflabellina ischitana comparteixen els rinòfors lamel·lats, però en el cas de Flabellina affinis sempre té, a la punta de les cerates, una zona opaca que impedeix veure el conducte gàstric que arriba fins a la punta. En el cas de Paraflabellina ischitana es reconeix clarament el conducte que arriba fins al final dels apèndixs dorsals.

 

Curiositats

· Etimològicament el seu nom prové del llatí "Flabellum" que significa "en forma de vano". "Affinis" vol dir que "se sembla", que és afí.

· Tant les cèl·lules de la pell com de l'estòmec de F.affinis contenen grànuls de quitina, els quals permeten a aquest gastròpode evitar els efectes nocius de les cèlules utricants (els nematocists) dels hidraris dels que s'alimenta. Gràcies a aquesta epidermis especialitzada F.affinis pot viure amb i del cnidaris.

· Aquesta espècie, igual que moltes altres de l'ordre dels Nudibranchia, quan se'ls ilumina amb llum ultraviolada, són fluorescents.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Ordre: Nudibranchia, Família: Flabellinidae, Gènere: Flabellina

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB