Com és?
És un nudibranqui que mesura fins a 15 mil·límetres de longitud. El cos és translúcid amb un clar patró de pigmentació de color blanc opac. Al cap té uns apèndixs de color groc ataronjat amb un anell groc a l’extrem (els rinòfors i tentacles orals). Hi ha un patró distintiu al cap de ratlles taronges simètriques laterals i una central groga. El cos presenta 6 parells de cerates, uns apèndixs distribuïts de tres en tres del mateix color que els apèndixs del cap.
On viu?
Habita les zones d'algues i de Posidonia oceanica sobre diversos hidroïdeus (Sertularella, Dynamena). És relativament comú en el Mar Mediterrani. També es troba a l'Atlàntic tant al nord com a l’oest d'Irlanda.
Com s’alimenta?
Es pensa que s’alimenta dels hidroïdeus que es troben a sobre la Posidonia oceanica, on es veuen normalment.
Com es reprodueix?
Són hermafrodites. El seu període reproductor és a la primavera. La posta d’ous té forma de cinta transparent amb punts blancs (corresponen als ous) i es col·loquen a prop d’una font d’aliment.
Es pot confondre?
Es pot confondre amb altres espècies del gènere Trinchesia, com Trinchesia amoena, sobretot quan tenim davant exemplars molt petits. En tot cas la coloració ajuda bastant a reconèixer aquesta espècie.
Curiositats
· El seu mecanisme de defensa és reciclar les estructures verinoses de les seves preses (els hidroïdeus).
· Els rinòfors són òrgans que tenen funció de percepció química de l’entorn i de les preses. També atorguen percepció física, mitjançant la qual es poden orientar.
· El gènere d'aquest nudibranqui, degut als anàlisis moleculars ha canviat de noms recentment. Inicialment amb el nom Cuthona, el gènere va ser modificat com a Trinchesia, però finalment al 2016 s'ha establert com a nom reconegut el de Tenellia. Al 2017 s'ha tornat a recuperar el de Trinchesia. Tant Cuthona com Tenellia serien, per tant, sinònims que ja no s'accepten.
Taxonomia
Fílum: Mollusca , Classe: Gastropoda, Subclasse: Opisthobranchia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Aeolidiina, Família: Tergipedidae, Gènere: Trinchesia
|