Com és?
Aquest rodòfit pot arribar fins als 25 centímetres de llargada. És una alga molt ramificada, de color vermell intens i de consistència cartilaginosa. L’eix principal té una secció romboidal que es va aplanant a poc a poc fins als extrems. L’alga es fixa a la roca gràcies a un disc des d’on li surten uns eixos principals que es van ramificant. Aquestes ramificacions acaben bifurcant-se en forma de forca (ramificació dicotòmica).
On viu?
Viu sobre fons rocosos i mitjanament ombrívols des dels primers metres (encara que sempre submergida) fins a uns 70 metres de profunditat. La trobem al Mediterrani, a l’Atlàntic i a l’Adriàtic.
Com es reprodueix?
Els rodòfits tenen un cicle molt característic. Tenen el que s’anomena alternança generacional heteromorfa, és a dir, un cicle complet té dues generacions, una generació produeix gàmetes (el gametòfit) i la següent produeix espores (l’esporòfit). En el cas de les algues vermelles aquestes dues generacions tenen formes diferents. El gametòfit fabrica gàmetes masculins i femenins (semblants a espermatozous que fecundaran un òvul). D’aquesta fecundació en naixerà l’esporòfit, aquest esporòfit que s’alimenta de la seva mare (el gametòfit) formarà unes espores que es distribuiran per l’aigua i una vegada germinin formaran un nou gametòfit. En el nostre cas el gametòfit és Sphaerococcus coronopifolius i l’esporòfit va ser classificat com una espècie diferent, l’Haematocelis fissurata.
Es pot confondre?
Es pot confondre amb Plocamium cartilagineum. Per diferenciar-les ens hem de fixar en les ramificacions, ja que aquesta fa unes ramificacions terminals en forma de pinta mentre que Sphaerococcus coronopifolius acaba en unes ramificacions dicotòmiques, és a dir, en forma de forca.
Curiositats
· També se la coneix com a Fucus coronopifolius.
· S’ha de tenir en compte que la reproducció d’aquesta alga és més complicada, el que s’ha explicat anteriorment és un resum simplificat.
Taxonomia
Regne: Plantae, Fílum: Rhodophyta, Classe: Florideophyceae, Ordre: Gigartinales, Família: Sphaerococcaceae, Gènere: Sphaerococcus |