Com és?
És un crustaci que té moltes espines còniques al cap. Té uns ulls pedunculats protegits amb expansions espinoses. Pot mesurar fins a uns 50 centímetres i rarament supera els 35 centímetres. Es caracteritza per tenir un parell d'antenes més llargues que el seu propi cos i quatre parells de potes sense pinces. Presenten un color bru vermellós en el cos, i unes bandes brunes, vermelles i grogues a les antenes. Els juvenils presenten una banda longitudinal groga a la part superior del cos.
On viu?
En fons rocosos de qualsevol mena. A partir dels 10 metres fins als 40 metres de fondària. Són nocturns. Durant el dia s'amaguen a les coves o esquerdes, però molt sovint sobresurten les antenes.
Com s'alimenta?
És un animal depredador. S'alimenta durant la nit, del que troba, però té predilecció pels poliquets, crustacis i mol·luscs. A més poden trencar les dures conquilles dels bivalves, tot i no tenir fortes pinces com el llamàntol.
Com es reprodueix?
Es reprodueixen de setembre a octubre al Mediterrani. Les femelles són sexualment madures als sis anys. Ponen ous. Les larves que en resulten presenten una alta mortalitat.
Es pot confondre?
En el Mediterrani trobem la llagosta rosa Palinurus mauritanicus amb un color vermellós o rosat i amb taques per tot el cos. Pot fer uns 50 cm i viu per sota dels 200 metres. La trobem al sud d'Europa i al nord d'Àfrica. La llagosta reial Palinurus regius és de color verdós amb una banda transversal blanca sobre cada segment de l'abdomen. Mesura menys de 35 cm i viu entre els 5 i els 40 metres. La trobem a la costa d'Espanya i França.
Curiositats
· Sabíeu que utilitzen les llargues antenes per foragitar als seus enemics? A més també reconeixen el seu entorn més immediat
· Sabíeu que poden nedar grans distàncies gràcies a la seva cua amb potent musculatura?
· Sabíeu que just després d'alliberar-se del seu esquelet extern són molt vulnerables? La nova protecció tardarà unes hores en endurir-se, temps que utilitzen per menjar-se l'antic exoesquelet per tal de recuperar el calci difícil de trobar.
· Sabíeu que el Centre de Biomaterials de la Universitat de l'Havana (Cuba) en col·laboració amb el CSIC, la Universitat Complutense de Madrid i el Centre d'Investigació Mexicà per l'Aliment i el Desenvolupament, estan desenvolupant uns fils quirúrgics amb propietats antimicrobianes i noves càpsules per llavors artificials, a partir de components dels esquelets de llagostes?
Taxonomia
Fílum: Artropoda, Classe: Crustacea, Subclasse: Malacostraca, Ordre: Decapoda, Subordre: Reptantia, Infraordre: Palinuridea, Família: Palinuridae, Gènere: Palinurus
Enllaç al glossari |