Com és?
La femella té el cos de color verd fosc i està dividit en dues parts, la trompa i el tronc. La trompa, que és acanalada, acaba amb una bifurcació ondulada i pot mesurar fins a 1 metre de llargada; el tronc té aspecte globós i mesura entre 5 i 15 cm aproximadament. El mascle no es pot veure a simple vista, ja que sol mesurar entre 2 i 4 mm, té el cos aplanat i no té trompa.
On viu?
Viu entre les roques i dins de petites cavitats. L’única part visible d’aquest animal és la trompa (al mínim indici de perill es retrau). La trobem a fondàries que van des dels 2 metres fins als 100 aproximadament, tot i que és més freqüent trobar-la fins als 40 metres de profunditat. És un animal nocturn, així doncs, la podrem veure en immersions nocturnes i en coves. Aquesta espècie s’estén per la zona atlàntica europea i el Mediterrani.
Com s’alimenta?
La femella s’alimenta de partícules que floten a l’aigua i de petits invertebrats. La trompa fabrica una substància mucosa (bonelina) que envolta els petits invertebrats i les partícules d’aliment. Després són transportats pel canal de la trompa fins a la boca gràcies a uns petits cilis que fan de cinta transportadora. El mascle s’alimenta de la femella i actua com a paràsit.
Com es reprodueix?
Té una reproducció interna, cosa poc freqüent al medi aquàtic. El mascle entra dins l’aparell reproductor de la femella i la fecunda. Dels ous resultants en sortiran larves sense un sexe definit. Aquestes larves tenen un període de vida lliure i després pateixen una metamorfosi. Si les larves cauen a sobre o a prop d’una Bonellia femella aquestes es transformaran en mascles. Si cauen, en canvi, sobre el terra i lluny d’una femella es transformaran en femelles.
Es pot confondre?
És inconfusible.
Curiositats
· Una sola femella pot tenir fins a 85 mascles.
· La femella pesa 100 milions de vegades més que el mascle.
· La substància que segrega la Bonellia s’anomena bonelina; la bonelina dóna color i es creu que també dóna protecció contra bacteris, ja que és tòxica.
· S’han fet estudis que demostren que la bonelina té propietats antitumorals.
Taxonomia
Regne: Animalia, Fílum: Echiura, Ordre: Echiurida, Família: Bonellidae, Gènere: Bonellia |