Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Coris julis es / en

Nom científic: Coris julis

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Juliola, giuula, donzella, julivia; Cast: Julia, doncella; Eusk: Dontzeila; Gall: Xulia; Ang: Rainbow wrasse

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en praderia, Immersió poc fonda

Fondària: Fins als 50 m

Mides: Fins a 25 cm

Com és?

És un peix de fins a 25 cm amb el cos allargat i amb el cap acabat en punta. La seva coloració es caracteritza per tenir una marcada diferència entre mascles i femelles (dimorfisme sexual). Les femelles i els juvenils són marrons ataronjats amb la part basal blanquinosa. Els mascles, en canvi, tenen una coloració verdosa amb un zig-zag ataronjat i un triangle negre al costat. Una altra característica és l’opercle damunt les brànquies, que presenta una taca blavosa a la part posterior.


On viu?

És molt comú en tot el Mediterrani fins a una profunditat de 50 m. També a l'Atlàntic oriental. Coris julis (Linnaeus, 1758) viu en fons de roca proper a algues així com en les praderies marines de Posidònia oceànica ((L.) Delile, 1813).


Com s'alimenta?

L'alimentació de Coris julis (Linnaeus, 1758) es basa en petits gasteròpodes, equinoderms, crustacis decàpodes i amfípodes, a més de petits poliquets quan encara són individus joves. A l'hora d’alimentar-se, les femelles formen grups mentre que els mascles ho fan en solitari. A vegades, se’ls pot veure buscant entre la sorra i les pedres petits eriçons que trenquen i es mengen ràpidament. 


Com es reprodueix?

La reproducció de la donzella és molt peculiar, ja que presenta hermafroditisme. Les femelles inverteixen el seu sexe arribada certa edat, aquest canvi ve associat amb un canvi de color. La reproducció es dóna entre els mesos de maig i agost. A l'hora de reproduir-se hi ha un ritu nupcial on el mascle, al seu territori, fa uns moviments ascendents desplegant la seva aleta dorsal i donant voltes sobre si mateix. L’objectiu del mascle és fer-se veure per la femella i, quan ho aconsegueix, aquesta es mou de forma ascendent seguida pel mascle. Així arriben a una posició vertical a uns 3 m de profunditat on es toquen i alliberen alhora l’esperma i els ous (més de 2000). Els ous finalment resten a la columna d’aigua, no al fons, i eclosionen unes 30 a 42 hores després. La fase larvària és planctònica i dura entre 26 i 45 dies.

Es pot confondre?

Les femelles a vegades es poden confondre amb altres espècies de làbrids.

 

Curiositats

· Una de les característiques més peculiars d’aquests peixos per a qualsevol submarinista és que les donzelles normalment els persegueixen a causa de la sorra que els bussejadors aixequen amb les aletes i que els posa a l'abast noves fonts d'aliment.

· També té la particularitat de mossegar els peus dels banyistes i en algunes zones actua com a peix netejador.

· Té una capacitat innata per desfer-se dels hams dels pescadors i menjar sense caure en el parany.

· La coloració corporal i la taca triangular negre del costat són caràcters que ens permeten diferenciar el seu sexe en una immersió.

· Quan es veu amenaçat o cau la nit s’ensorra per sentir-se més protegit.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Classe: Osteichthyes, Superordre: Acanthopterygii, Ordre: Perciformes, Subordre: Labroidei, Família: Labridae, Gènere: Coris

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB