Com és?
És un peix amb el cos allargat i prim, amb escames per tot el cos excepte en l'opercle branquial. És un individu que pot arribar a mesurar 8 centímetres de llarg. Té el cap punxegut i un angle facial de 67 º. La boca està situada a l'extrem i té el llavi superior no caigut. Té els ulls grans i amb tentacles fins, curts i no ramificats. En els orificis nasals també s'observa un tentacle simple. Si ens fixem en les aletes, tenen l'aleta dorsal diferenciada en tres (igual que tots els del seu gènere). La primera té tres radis espinosos; la segona entre 17 i 18 radis espinosos i la tercera entre 12 i 13 radis tous. La primera pot quedar més separada de les altres dos. En els mascles adults es troba entre 1 i 3 radis de la segona aleta dorsal que estan prolongats en forma de filament. L'aleta anal té entre 24 i 27 radis tous. Les aletes pectorals són grans i amples. Les aletes ventrals són arrodonides, bifurcades en forma de filament i en posició molt anterior. L'aleta caudal també és arrodonida. Pel que fa a la coloració, els mascles oscil·len entre el vermell i el taronja, amb el cap fosc i amb bandes transversals també fosques; les galtes tenen punts de color blau clar, el marge posterior de la primera aleta dorsal amb una taca vermella tirant a negre, i la segona i la tercera aleta dorsal amb el marge blau. En canvi, les femelles són de color marró groguenc, amb bandes transversals fosques; les galtes i el coll de color groc intens.
On viu?
Viu en costes rocoses a una profunditat d'entre 0 i 12 metres. En el Mediterrani, aquest peix es troba freqüentment en hàbitats superficials bastant clars, en general coberts d'algues (però s'allotgen en racons ombrejats). Es distribueixen a l'Atlàntic nord-oriental, des del nord de França fins a Canàries, en el Mediterrani i al mar Negre.
Com s'alimenta?
S'alimenten de plàncton i petits animals que es troben al fons marí.
Com es reprodueix?
El període de reproducció va del mes de maig al juliol. El mascle protegeix en el seu hàbitat d'un metre quadrat (aproximadament) i conquista a les femelles que se li acosten amb saltets en zig-zag i les aletes esteses.
Es pot confondre?
Es podria confondre amb el mascle de Tripterygion melanurum Guichenot, 1850 quan està en època reproductiva. Les femelles en canvi són més difícils de diferenciar i es poden confondre amb les de Tripterygion delaisi xanthosoma. Tripterygion tripteronotum, però, no mostra una taca negra a la base de l'aleta caudal, que les femelles de Triperygion delaisi sí que tenen.
Curiositats
· És un peix bastant abundant i freqüent.
· És fàcil apropar-s'hi, sobretot a l'estiu en època reproductora.
· És un peix molt dinàmic que en cas de perill fuig ràpidament fent grans salts.
Taxonomia
Superclasse: Gnathostomata, Nivell: Teleostomi, Classe: Osteichthyes, Subclasse: Acinopterygii, Infraclasse: Actinopteri, Cohort: Clupeocephala, Ordre: Perciformes, Subordre: Blennioidei, Família: Tripterygiidae |