Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Tripterygion delaisi xanthosoma es / en

Nom científic: Tripterygion delaisi xanthosoma

Zander & Blache, 1971

Nom comú: Cat: Rabosa groga, bavosa morruda. Ang: Delais' triplefin. Po: Caboz-de-três-dorsais. Fr: Triptérygion jaune

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins 20 m

Mides: Fins a 9 cm

Com és?

És un peix amb el cos escamós que pot arribar a uns 7 centímetres de llarg. Té el cos menys tou que els blènnids i el cap més punxegut i empinat. Els llavis no són protuberants. Té els ulls grans, amb tentacles fins i curts. Té dents amb diverses fileres. L'aleta ventral està atrofiada i se situa abans de les aletes pectorals, que estan formades per 2 radis llargs que utilitzen per moure’s per sobre el substrat. L’aleta dorsal està dividida en tres parts. La primera té 3 radis espinosos, la segona entre 16 i 18 radis espinosos i la tercera té entre 11 i 14 radis tous. El primer radi de la segona aleta dorsal és molt més allargat que els altres. L’aleta anal té 2 radis espinosos i entre 24 i 28 radis tous. La coloració en general (menys en època de reproducció) és marró clar/gris, i a vegades una mica rosat, amb 5 línies amples marrons verticals una mica obliqües que formen una taca fosca en la base de la cua. En època de zel, el mascle té el cap negre i el cos totalment groc.

 

On viu?

Són peixos costaners, freqüentment litorals, que busquen els fons rocosos, i es barregen amb les bavoses de mar, a les que s’hi assemblen i de les que tenen els seus costums. Viu a una profunditat entre 5 i 20 metres. Aquest peix normalment només es troba en hàbitats foscos; només més enllà dels 10-20 m es mostra una mica al descobert. Geogràficament es troben a la costa de l’Atlàntic oriental des de Marroc fins al sud d’Anglaterra.

 

Com s’alimenta?

S’alimenten de plàncton i petits animals que viuen al fons marí.

 

Com es reprodueixen?

En el Mediterrani l’època de festeig és entre l’abril i el juliol. Dipositen els ous al fons del mar controlats pel mascle. El mascle defensa el seu territori d’un metre quadrat aproximadament i conquista a les femelles que s’hi acosten amb saltets en zig-zag i les aletes esteses.

 

Es pot confondre?

Aquesta espècie es pot confondre amb Tripterygion tripteronotus (Risso, 1810); en els mascles és molt fàcil de diferenciar, però les femelles es diferencien per la taca de la base de la cua.
 
 
Curiositats

· És relativament fàcil acostar-se a ell i només es desplaça uns decímetres quan es sent inquiet. A l’estiu és més fàcil acostar-s’hi, durant la parada nupcial, que és un espectacle fascinant.

· Tripterygion delaisi té dues subespècies: Tripterygion delaisi delaisi Cadenat & Blache, 1970 que es troba a l’Atlàntic i Tripterygion delaisi xanthosoma Zander & Blache, 1971 que és del Mediterrani.

· Poden conservar-se en aquaris, però són molt delicats i difícils d’alimentar els primers dies, ja que mengen preses vives molt petites.

 
Taxonomia

Superclasse: Gnathostomata, Nivell: Teleostomi, Classe: Osteichthyes, Subclasse: Acinopterygii, Ordre: Perciformes, Subordre: Blennioidei, Família: Tripterygiidae, Gènere: Tripterygion

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB