Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Symphodus mediterraneus es / en

Nom científic: Symphodus mediterraneus

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Tord de taca groga, canari, porcellana, saig, tord, t. rogenc, Cast: Vagueta, tordo Ang: Axillary wrasse, Fr: Crénilabre rouquié, It: Tordo rosso, Al: Mittelmeerlippfisch

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20 m

Mides: Fins a 15 cm

Com és?

Lábrid de petita grandària amb un cos molt ovalat, boca petita i peduncle caudal amb una aleta arrodonida. Pot arribar fins a uns 20 cm. La longitud del cap és igual a l'altura del cos. Té uns llavis mitjanament gruixuts i la mandíbula superior una mica més llarga que la inferior. És d'aspecte marronós amb una zona inferior grisa o groguenca amb una taca fosca i gran en la part superior del peduncle caudal i una taca groguenca en el marge del peduncle de l'aleta pectoral. És una espècie dicromàtica permanentment.  

 

On viu?

Viu en fons de roca litorals entre 1 i 50 cm de profunditat. És corrent que visqui en prades de Posidonia oceanica ((L.) Delile, 1813). Els joves viuen prop de la costa, però es desplacen cap a aigües més profundes a l'hivern, a mesura que la seva edat augmenta. Té una distribució bàsicament mediterrània, també colonitza les costes atlàntiques nord-orientals, andaluses i portugueses. Podem trobar-la també en el nord del Marroc.

  

 Com s'alimenta?

La seva alimentació es basa en mol·luscs, poliquets tubícoles, quitons, garotes i briozous.

 

Com es reprodueix?

Les femelles són madures al cap de dos anys i els mascles entre els dos o els tres. Els mascles són territorials durant la reproducció i solitaris també a l'hivern, època en la qual els individus joves poden formar petits grups. Com molts làbrids se solen desplaçar en parelles emprant les aletes pectorals. L'època de reproducció és del maig a l'agost. Els mascles com la majoria de Symphodus construeixen un niu amb trossos d'alga, sobre fons de roca i tous. Les femelles són atretes pel mascle quan aquest surt del niu i mostra el seu ventre. Alguns mascles poden realitzar fecundacions paràsites imitant el comportament de les femelles. Quan acaben la posada el mascle cobreix el niu amb sorra i descansa pròxim al niu per a protegir-lo. Una vegada acabada la posada el mascle no ventila els ous com fan altres mascles d'aquest genero sinó que dedica el seu temps a l'alimentació.

 

Curiositats

· Els mascles adults es diferencien de les femelles i dels mascles immadurs pel color vermell del cos que sol ser molt intens durant el zel.

 

Taxonomia

 Fílum: Chordata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Labridae, Gènere: Symphodus 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB