Com és?
Pot arribar als 12 centímetres de longitud. La seva closca és rectangular o quadrangular truncat a la part anterior, més llarg que ample. Rostre molt poc sortint i antenes aplanades, amb el marge anterior dividit en 7 lòbuls coberts d'una pilositat densa. El color del seu cos és vermell marronós, el costat superior té 3 bandes transversals vermell brillant, la zona ventral és groga – ocre i els segments abdominals tenen una franja blava pàl·lida, seguida d'una altra taronja.
On viu?
Viu en fons rocosos i en sòls de sediments gruixuts, també es poden trobar en praderes de Posidonia oceanica ((L.) Delile, 1813). El trobem entre els 5 i els 50 metres de fondària en infralitoral (zona il·luminada) i circalitoral (zona d'ombra).
Com s'alimenta?
S'alimenta de mol·luscs i cucs. Per obrir els mol·luscs fa pressió amb les extremitats marxadores davanteres i així pot separar suficient les valves de l'animal.
Com es reprodueix?
Les femelles ovígeres s'han observat de febrer a abril i de juliol a setembre. Té una fase larvària llarga, es desplaça amb el plàncton inclús a llargues distàncies. Dels ous fecundats es desenvolupa primer la larva filosoma, molt plana, transparent i amb una forma molt diferent a la dels adults. Aquesta larva ha d'agitar sense parar les seves petites potes per no enfonsar-se i arribar al fons. Passa fins per 15 estadis larvaris diferenciats. Segons semble, els estadis finals, es fixen a certes meduses amb les seves terceres potes marxadores. En l'última fase pateix una metamorfosi a larva puerulus, que emigra al fons marí i adquireix la forma adulta.
Es pot confondre?
En en Mediterrani existeixen un total de cinc espècies similars incloses en dos gèneres. Es poden diferenciar de Scyllarides latus (Latreille, 1802) i Scyllarus pygmaeus (Bate, 1888) pel seu color i pel marge més rodó del segon parell d'antenes amb forma foliàcia.
Curiositats
· Aquesta espècie també és coneguda per Arctus ursus (sinònim).
· Animal decoratiu en els aquaris.
· Comestible, fàcil de trobar en els mercats, es comercialitza fresca.
· El cinquè parell de potes marxadores de les femelles té una petita pinça incompleta.
Taxonomia
Fílum: Arthropoda, Subfílum: Crustacea, Classe: Malacostraca, Ordre: Decapoda, Subordre: Pleocyemata, Infraordre: Achelata, Família: Scyllaridae, Subfamília: Scyllarinae, Gènere: Scyllarus
Enllaç al glossari |