Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 11. Cucs - Planàries » Pseudoceros velutinus es / en

Nom científic: Pseudoceros velutinus

(Blanchard, 1847)

Nom comú: Cat: Planària negra

Grup: 11. Cucs - Planàries

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària:

Mides: Fins a 3 cm

Com és?

És una planària que pot fer més de 5 centímetres de longitud. Com la resta de planàries està aplanada dorsoventralment i té el cos oval i en forma de fulla. A la part anterior té dos tentacles formats pel plegament del marge del cos de l'animal. La resta del marge del cos presenta petites ondulacions. A la superfície dorsal mitja presenta com una zona inflada igual de fosca que la resta del cos. És de color negre/blavós, amb zones més clares repartides entre els tentacles i per darrere d'aquests. La cara inferior és blava. Presenta una aglomeració d'ulls simples (ocels) just darrere dels tentacles, així com també dispersos pel marge del cos. Té el cos recobert per una capa de cilis, caràcter típic dels turbel·laris, els quals els permeten el moviment per sobre el substrat rocós i en alguns casos per sobre del sediment. Tot i això també pot nadar.

 

On viu?

Se la troba refugiada pels substrats rocosos i sobre diverses colònies d'organismes bentònics (adherits a les roques) com poden ser esponges o briozous. Tot i això és una hàbil nedadora, de tal manera que no és estrany trobar-la nedant a zones de poca profunditat. Es pot trobar per tot el Mediterrani i en zones de l'Atlàntic oriental, com per exemple a Madeira.

 

Com s'alimenta?

Són carnívores i s'alimenten d'esponges, briozous, tunicats i petits crustacis, entre d'altres. Normalment detecten l'aliment gràcies a quimioreceptors. Com la resta de planàries, aquests organismes, a l'hora de menjar, projecten la faringe, la qual es troba plegada a la part central del seu cos, i succionen l'aliment. Gràcies al seu aparell digestiu tan ramificat, els nutrients poden arribar a totes les parts del cos, i pel contrari, tot allò que no poden digerir és retornat a l'exterior per la mateixa boca a causa de l'absència d'anus.

 

Com es reprodueix?

Són hermafrodites, és a dir, cada individu té els dos sexes. Tot i això normalment s'aparellen de tal manera que es produeix una fecundació creuada i mútua. Un cop realitzada la còpula, l'ou o els ous fecundats juntament amb cèl·lules nutritives queden tancades formant un petit capoll. Aquests quedaran fixats sota les pedres o plantes.

 

Es pot confondre?

No sol presentar confusió. L'error acostuma a venir en el moment de classificar-la, ja que molts la confonen per una bavosa de mar (nudibranqui) per la presència de tentacles anteriors i per la coloració, però si es té en compte que està aplanada dorsoventralment i que els tentacles simplement són plecs del marge anterior del cos s'entén que no es tracti d'un mol·lusc, sinó d'una planària.

 

Curiositats

 · Destacar l'extraordinària capacitat de regeneració, és a dir, el fet de poder partir-se per la meitat i originar dos individus exactament iguals que l'original. Tot i això, si pateixen una escissió en algun extrem, ja sigui l'anterior o posterior, seran capaços de regenerar la porció petita que s'hagi fragmentat,, però aquesta porció petita no tindrà suficient poder de regeneració per a originar un nou individu.

· Emboliquen les seves preses amb secrecions mucoses que les immobilitzen. Tot seguit, els injecten, per la faringe evaginable o probòscide, enzims que predigereixen l'aliment de tal manera que al cap d'una estona només l'han de xuclar per alimentar-se.

· Per evitar ser menjades segreguen substàncies tòxiques o repel·lents de forma semblant a la que ho fan els nudibranquis. A més a més, la seva coloració vistosa serveix de senyal d'alerta pels possibles depredadors.

· En algunes planàries australianes s'ha observat un comportament molt peculiar en el moment de la fecundació creuada. Aquest consisteix a ser l'únic fecundador i intentar, alhora, evitar ser fecundat per no haver de passar pel procés de gestació que suposa una gran despesa energètica i un augment de probabilitats de ser depredat. Amb les planàries de la Mediterrània aquest fet no s'ha estudiat, però si fent submarinisme observeu dues planàries lluitant, no us espanteu, podrien estar reproduint-se!

 

Taxonomia

Fílum: Platyhelminthes, Classe: Turbellaria, Infrafílum: Rhabditophora, Ordre: Polycladida, Subordre: Cotylea, Família: Pseudocerotidae, Gènere: Pseudoceros

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB