Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 02. Algues vermelles » Peyssonnelia squamaria es / en

Nom científic: Peyssonnelia squamaria

(Gmelin) Decaisne, 1841

Nom comú:

Grup: 02. Algues vermelles

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins als 60 m

Mides: Fins a 5 cm

Com és?

Alga laminar de fins a 4 centímetres de diàmetre. Presenta una coloració vermell bru en l’anvers, i color blanc una mica bru en l'anvers. El tal·lus foliaci de fins 5 cm d’alt, eixamplat horitzontalment, es troba molt poc calcificat, amb estries concèntriques en la cara superior, normalment amb lòbuls superposats. Es fixa al substrat mitjançant rizoides, només per la part posterior. La part plana es troba molt plegada en la base i fa la impressió com si fos un petit tronc estès cap amunt en forma de ventall, a vegades dividit en porcions individuals, que es superposen o es disposen en espiral unes sobre les altres. De consistència membranosa però flexible. Tenen forma de fulla en forma de ronyó, entre retallat i lobulat a la vora.

 

On viu?

Espècie molt comuna, pròpia de l’infralitoral i circalitoral, on apareix en fons rocosos, ombrívols i d’hidrodinamisme moderat. Des de la superfície fins als 40 metres de profunditat en l’infralitoral, amb freqüència sota roques sortints o entre rizomes de Posidonia oceanica. Pot aparèixer en els fons detrítics, sobre restes o algues calcàries, sobretot en el domini coral·ligen. En les aigües someres només es troba en llocs molt ombrívols. Es distribueix pel mar Mediterrani i per l’oceà Atlàntic nord-oriental. és una espècie present durant tot l’any.

 

Com es reprodueix?

El seu cicle vital presenta una alternança de generacions isomorfa. Té diversos tipus de grups de tetrasporangis, del mateix color del tal·lus, en anells concèntrics per sota la vora anterior. Les tetràspores estan disposades en creu. Òrgans de fructificació entre setembre i febrer. Presenta un cicle de reproducció amb alternança de generacions, trigenètic, com és el cas de moltes algues vermelles com per exemple Mesophyllum expansum.

 

Es pot confondre?

Hi ha 15 espècies diferents de Peyssonnelia. Es diferencien en les seves taxes de calcificació, fent que la identificació només sigui possible sota el microscopi.

 

Curiositats

· Un altre nom científic utilitzat a vegades, però que no és vàlid, és Fucus squamaria Gmelin.

 

Taxonomia

Regne: Plantae, Fílum: Rodophyta, Classe: Florideophyceae, Ordre: Cryptonemiales, Família: Peyssonneliaceae, Gènere: Peyssonnelia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB