Com és?
Peix de cos robust, comprimit lateralment, amb una aleta dorsal més alta cap a la part del darrere, i l'aleta caudal pràcticament recta. Cap gros i allargat, amb la mandíbula inferior notablement prominent. És de color bru-rogenc fosc, amb taques blanques irregulars.
On viu?
Viu als fons de sorra i roques, essent el nero més abundant en aquest tipus d'habitats. Quan són molestats es refugien en coves o forats de les mateixes roques. També es pot trobar als voltants de praderies.
Com s'alimenta?
Menja bàsicament peixos petits, tot i que també es pot alimentar de mol·luscs, concretament cefalòpodes. Es tracta d'un peix depredador, que busca l'aliment i caça al seu territori, i que és molt específic en aquest sentit, ja que menja sobretot individus d'una espècie concreta de peix: Siganus spp.
Com es reprodueix?
És un peix hermafrodita proterogínic, per tant primer neixen femelles i entre els 2-6 anys d'edat canvien de sexe. La reproducció té lloc durant i a finals de primavera, per fecundació externa, i a l'est de la mediterrània s'ha observat que es produeix en agregacions de fins a 500 individus. En aquests períodes s'observen fins a 3 variacions de color dels individus; aspecte que forma part del comportament de comunicació sexual.
Es pot confondre?
Es pot confondre amb Epinephelus costae, però aquest és de color més pàl·lid i no presenta taques blanques, sinó línies horitzontals, sobretot a la part superior del cos. També es pot confondre amb Epinephelus caninus, tot i que aquest és de color platejat, i amb línies verticals blanques. Finalment, a vegades també s'assembla molt a la forma d'Epinephelus marginatus, tot i que E.marginatus és de color més clar i molt més gran, fins a 150 cm.
Curiositats
· És una espècie comestible, molt apreciada localment.
· La seva població a l'est de la mediterrània ha augmentat molt degut a l'obertura del canal de Suez, fet que ha permès l'entrada de Siganus spp (la seva principal presa).
· Són sensibles a la presència de submarinistes, per tant són difícils de veure. De fet procuren mantenir sempre una distancia considerable dels bussejadors.
Taxonomia
Classe: Actinopterygii, Superordre: Acanthopterygii, Ordre: Perciformes, Subordre: Percoidei, Família: Serranidae, Gènere: Mycteroperca |