Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Mola mola es / en

Nom científic: Mola mola

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat.: Bot, Peix lluna. Cast.: Pez luna, Mola. Ang.: Sunfish. Eusk.: Illargi-arrai. Gal.: Peixe roda. Fra.: Poisson lune, Môle. Ita.: Pesce luna.

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en aigües obertes

Fondària: Fins a 300-400 m

Mides: Fins a 3 m

Com és?

Cos de forma ovalada, molt curt, alt i comprimit lateralment. La boca és molt petita i té les dents soldades en plaques que donen forma de bec. Els ulls són rodons i grans. L'obertura branquial està reduïda a un forat que es troba just davant de les aletes pectorals. No presenta aletes ventrals i les pectorals són petites, arrodonides i miren cap amunt. No té escates i la pell és molt rugosa. En general és de color gris/brunenc i els laterals i la cara ventral són més clars. No presenta línia lateral. Pot arribar a mesurar 3 m i a pesar més de 1000 kg, el pes màxim documentat és de 2300 kg. Incloent les aletes és més alt que llarg.

 

On viu?

Viu a alta mar, a aigües càlides, des de la superfície fins a uns 300-400 m de fondària. És solitari i a vegades s'apropa a la costa perquè petits peixos especialitzats el netegin. Quan està molt a prop de la superfície es deixa anar pel corrent i surt l'aleta dorsal fora de l'aigua. Són nedadors lents i utilitzen les aletes dorsal i anal per impulsar-se, però no mou el cos perquè la musculatura està bastant atrofiada.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta de fauna del plàncton, com meduses, peixos, etc. A vegades pot baixar al fons i menjar algues.

 

Com es reprodueix?

Presenta un petit dimorfisme sexual, ja que els mascles tenen les mandíbules més prominents que les femelles. Una femella molt gran pot arribar a posar fins a 300 milions d'ous. Passen per tres estadis larvaris, l'últim dels quals presenta nombroses espines a la pell que perdrà en fer-se adult.

 

Es pot confondre?

És inconfusible, ja que no hi ha cap altre peix al Mediterrani que presenti la forma del cos igual o similar. A altres mars o oceans sí que es pot trobar una espècie semblant, Ranzania laevis (Pennant, 1776).

 

Curiositats

· No té valor comercial, ja que la seva carn és verinosa.

· Un adagi de pescadors diu: "no és bon bot si no bota tres vegades", ja que diuen que salta fora de l'aigua, però hi ha diverses teories de per què s'apropen a la superfície. Es creu que ho fan els individus més vells i que els més joves neden a més profunditat; que prenen el Sol o que vigilen els possibles perills.

· Els adults no tenen bufeta natatòria. Comparat amb la mida del cos el seu cervell és molt petit (només pesa 4 gr en un individu de 200 kg).

 

Taxonomia

Fílum: Cordata, Subfílum: Vertebrata, Classe: Osteichthyes, Gigaclasse: Actinopterygii, Ordre: Tetraodontiformes, Família: Molidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB