Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 13. Mol·luscs - Cargols » Melanella boscii es / en

Nom científic: Melanella boscii

(Payraudeau, 1826)

Nom comú:

Grup: 13. Mol·luscs - Cargols

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària:

Mides: Fins a 1 cm

Com és?

Melanella boscii és un petit caragol de mar ectoparàsit. S’han adaptat al parasitisme sobre equinoderms en grau divers. Tenen una probòscide (trompa succionadora) llarga i extensible, i la massa bucal, sense mandíbules ni ràdula, és una bomba per a succionar els líquids corporals de l’hoste. El sistema nerviós és concentrat. Closques petites, llises i cònic-punxegudes. Closca d'un blanc pur, de color uniforme, suau, brillant, amb deu espirals completes (més comunament es presenta truncat, perdent les dues últimes); sutura poc pronunciada.

 

On viu? 

És un ectoparàsit, viu sobre una espècie no descrita d’holotúria (cogombre de mar).

 

Com es reprodueix?

Presenten desenvolupament indirecte: Larves bel·lígeres presenten conquilla i opercle. Les gònades expulsen els òvuls i els espermatozoides a l'aigua que és on es durà a terme la fecundació. L'ou fecundat dóna lloc a una larva, anomenada bel·lígera, que durant  diverses setmanes viu suspesa a l'aigua.

 

Com s'alimenta?

Mitjançant la probòscide evaginable succionen els líquids corporals de l’hoste.

 

Es pot confondre?

Warén (1988) va identificar dos grans grups d’espècies de Melanella: un, amb closques de forma més prima similars a M. alba i un altre grup amb closques més inflades i sòlides més similars a M. boscii que inclou també a M. petitiana.

 

Curiositats 

· Un exemplar de Melanella boscii va ser recol·lectat metre s’arrossegava per sobre l’ascidi Microcosmus sulcatus. Malgrat que no hi ha una evidència clara que l’espècimen estigués alimentant-se de l’ascidi, les espècies de Melanella són capaces de re-parasitar si experimentalment se les aparta del seu hoste, però no hi havia evidències de la separació espontània del seu hoste per tal moure’s lliurement durant períodes prolongats. A més, algunes excepcions a la norma del Eulímids com a paràsits estrictes d’equinoderms han estat recollides i podria ser que noves dades revelessin la capacitat de M. boscii per parasitar també ascidis.   

 

Taxonomia

Fíllum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Caenogastropoda, Ordre: Caenogastropoda, Superfamília: Eulimoidea, Família: Eulimidae, Gènere: Melanella

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB