Com és?
Té aspecte de gamba amb els característics grans ulls negres, les llargues antenes vermelles i el dibuix que presenta el cos, amb estretes bandes longitudinals blanques sobre fons vermell. Tenen el cos diferenciat en dues parts: el primer engloba tots els òrgans vitals i l'abdomen està segmentat (7 segments), fortament musculats i acaba a una cua. Entre els ulls tenen una espècie de cresta que els dóna protecció a la part més dorsal del cap. El primer parell de potes estan modificades i acaben en unes petites pinces negres. Tenen tres parells de potes marxadores.
On viu?
Al Mediterrani; des de la costa atlàntica francesa fins a les Illes Canàries, passant per les Açores i Madeira. Presenta activitat nocturna i es troba en praderies marines i al litoral rocós, habitant característic de coves i cavitats, on se la pot trobar a petits grups o grans formacions. Espècie fotòfoba que es retira immediatament als llocs més amagats de les cavernes en les quals habita en sentir-se mínimament molestada. Es dedica a netejar el cos de morenes (Muraena helena), congres (Conger conger) o blènnids amb els quals freqüentment comparteix refugi.
Com s'alimenta?
S'alimenta de petits crustacis i té hàbits desparasitadors. És carronyera. Actua, a vegades, com a gamba netejadora, freqüentment associada a congres i morenes.
Com es reprodueix?
Les femelles efectuen les seves postes d'ous entre maig i juny, encara que en aigües espanyoles -més càlides- aquest fet pot allargar-se fins al mes de setembre. La posta és portada per la femella a l'abdomen. D'aquests ous neixen les larves que, després d'uns 30 dies, adopten lentament la forma adulta.?? Se sap que aquesta espècie és capaç de canviar de sexe: és mascle durant el primer any de vida i després es converteix en femella. Es creu que pot viure fins a 5 anys.
Es pot confondre?
Sí, amb una segona espècie de la Mediterrania, Lysmata nilita. Es diferencia per mancar de les bandes longitudinals blanques, presentar unes bandes uniformement vermelles i la seva coloració és més uniforme.
Curiositats
· La morena mai no es menjarà la gamba voluntàriament, sinó que es quedarà immòbil fins que aquest acabi amb la seva feina. De tant en tant pessiguen i molesten al peix, que es remou inquiet i provoca la seva fugida, però al cap d'un minut tornen a les seves tasques.
· Si al bussejar situem un dit a la sortida de l'orifici en el qual viuen aquestes gambes, primer ens analitzaran amb les seves antenes i, si no ens movem, se subjectaran al dit i procediran a la seva neteja.
Taxonomia
Fílum: Arthropoda; Subfílum: Mandibulata; Superclasse: Crustacea; Classe: Malacostraca; Subclasse: Eumalocostraca; Superorde: Eucarida; Ordre: Decapoda; Superfamília: Alpheoidea; Família: Hippolytidae; Gènere: Lysmata
|