Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 12. Mol·luscs » Lima lima es / en

Nom científic: Lima lima

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Llima escatosa, Cast: Peinecillo de costillas, Ang: Sea-slater, Fr: Ligie des rivages, Ale: Klippenassel, It: Porcellino delle scoglie

Grup: 12. Mol·luscs

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins a 100 m

Mides: Fins a 6 cm

Com és?

És un mol·lusc bivalve amb la closca molt blanca i que presenta una sèrie de fileres de dents (de 3 mm d'alçada) de forma paral·lela per tota la longitud de la closca (d'aquí prové el seu nom de “Peinecillo de costillas”). Aquesta és asimètrica i amb uns petits apèndixs laterals. El mantell és de color vermell i presenta tentacles marginals que aporten un moviment actiu a l'organisme.

 

On viu?

Viu sobre fons aspres en aigües interiors des del Mediterrani fins al sud de les Canàries, normalment rodejat d'una paret protectora feta de grans de sorra, pedres i fragments de la mateixa closca.

 

Com s'alimenta?

Com tots els mol·luscs bivalves, s'alimenta per la filtració d'aigua, capturant les partícules alimentàries al seu interior. Normalment aquestes partícules són de fitoplàncton, zooplàncton i de matèria orgànica en descomposició. 

 

Com es reprodueix?

Les gònades expulsen els òvuls i els espermatozoides a l'aigua que és on tindrà lloc la fecundació. En tots els mol·luscs bivalves l'ou fecundat dóna lloc a una larva, anomenada bel·lígera, que durant diverses setmanes viu suspesa en l'aigua. Més tard aquesta larva es queda al fons i inicia un procés de metamorfosi que farà que a poc a poc vagi agafant la forma d'un bivalve adult.

 

Es pot confondre?

No sol confondre's amb cap altra espècie, ja que l'ornamentació de la seva closca és prou característica de l'espècie. Dins d'aquest gènere també trobem al Mediterrani Lima hians, però aquesta no té unes costelles tant marcades com L. lima.

 

Curiositats

· Els límids són un espectacle en la manera que tenen de nedar, ja que ho fan realitzant salts dins de l'aigua i ondulant els seus tentacles vermells.

· Apareixen a vegades subjectes a esponges.

 

 Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Bivalvia, Subclasse: Metabranchia, Ordre: Pteriomorphia, Família: Limidae, Gènere: Lima

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB