Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Labrus mixtus es / en

Nom científic: Labrus mixtus

Linnaeus, 1758

Nom comú: Cat: Tord de dos colors, budió, gallet de rei, grívia, lloro, papagai, pastanaga, xuclà; Cast: Chiribito, gallito de rey; Gall: Gaián, taberneiro; Eng: Brown wrasse; Fr: Coquette, labre mêlé; It: Colombina, fischietto; De: Brauner lippfisch

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Fins als 200 m

Mides: Fins a 40 cm

Com és?

És un peix de cos fusiforme allargat i comprimit lateralment. Té un cap llarg, no gaire alt, i un musell punxegut, amb la boca terminal petita i amb uns llavis molsuts. Les mandíbules són molt extensibles i presenta unes dents grans i còniques. L’aleta dorsal és única i tota ella de la mateixa alçada. L’aleta caudal és arrodonida. La coloració és diferent en mascles i femelles a causa del fort dimorfisme sexual que presenten. Així, les femelles són de color rosat groguenc uniforme, amb dues o tres taques negres envoltades de blanc sobre la part posterior del llom. Els mascles tenen el cap, el dors i l’aleta caudal de color blau amb línies verdoses. La part ventral és groga o rosada, així com les aletes dorsal i anal que, a més a més, estan vorejades de blau.

 

On viu?

Es tracta d’un peix que habita en fons coral·lígens rocosos amb algues i praderies marines. Alguns però, durant l’estiu, pugen a aigües superficials. És molt comú en el Mediterrani tot i que també es pot trobar a l’Atlàntic, des de Noruega fins a Cap Verd.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta a base de crustacis, tot i que també sol menjar peixos, mol·luscs i algun cuc.

 

Com es reprodueix?

Es reprodueix de març a juny prop de la costa. Durant aquesta època, el mascle, que s’encarrega de la incubació dels ous, construeix una espècie de niu amb algues que vigila amb gran agressivitat. Els peixos que naixeran seran femelles mentre no assoleixin la maduració sexual. No és fins passat uns 10 anys, quan l’exemplar mesuri uns 30 centímetres, quan es podrà donar la transformació de femella a mascle.

 

Es pot confondre?

No existeixen possibles confusions.

 

Curiositats

· És l'espècie de làbrid que més s’aparta de la costa.

· En l’època de zel, el mascle presenta una taca blanca al cap.

· Hi ha casos en què l’exemplar neix directament mascle però no manifesten el seu aspecte extern fins que creixen.

· S’han citat mascles de fins a 20 anys d’edat.

· No tenen un gran interès comercial.

· Es considera una espècie sensible des d’un punt de vista ecològic possiblement degut al seu baix potencial ecològic.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafilum: Gnathostomata, Classe: Osteichthyes, Subclasse: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Labridae, Gènere: Labrus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB