Com és?
Espècie massiva, arrodonida, amb un diàmetre de 6 a 12 centímetres. Pot presentar lòbuls. De consistència ferma i molt resistent. És de color gris fosc en la seva part superior i bru clar a la part inferior. És de mida variable i pot arribar a més de 25 cm d’alçada. La superfície està coberta de cònuls, aplanats i distribuïts regularment a una distància de 3-4 mm, entre les quals se situen els abundants i petits ostíols (orificis inhalants) de l’esponja. Els òsculs (les obertures que exhalen l'aigua) se situen en posició divergent, són molt patents per la seva mida i per estar situats sobre els lòbuls. L’esquelet està format per abundants i prims filaments d’espongina (fibres primàries que formen una estructura reticular i que tenen pedres englobades), i per fibres secundaries sense cossos estranys. La seva consistència és sòlida, comprimible i difícil d’estripar.
On viu?
Esponja comú, pròpia tant de zones il·luminades (l’infralitoral) com d'ombra (el circalitoral), en fons rocós, medianament ombrívols i d’hidrodinamisme moderat. Observada a l’entrada de coves, parets rocoses i grutes, ocupant tant superfícies horitzontals com verticals, entre 15 i 60 metres de profunditat. Es pot trobar des d'aigües poc profundes fins a dominis com el coral·ligen. Es distribueix pel Mediterrani.
Com es reprodueix?
Les esponges quasi sempre són hermafrodites, i es reprodueixen mitjançant òvuls i espermatozous, i també poden formar colònies per gemmació. L’esperma que cau a l’aigua penetra en els òvuls madurs en una forma femenina adulta i té lloc la fecundació. Els ous fecundats solen desenvolupar-se dins de la mare, i passen a la llibertat quan són ja larves planctòniques completes, i cada una de les larves donarà lloc a una esponja. En les esponges de la classe de les Desmospongiae com Ircinia oros són típiques les larves amb cilis en els extrems.
Es pot confondre?
Es pot confondre amb esponges del gènere Spongia, Sarcotragus i, especialment, amb altres espècies del gènere Ircinia. Spongia offinalis, és menys esfèrica, més gran, de color variable entre gris clar a negre. Sarcotragus fasciculatus és menys globular i de tonalitat púrpura, però, a diferència d'Ircinia oros, aquesta es troba en zones ben il·luminades. Altres Sarcotragus poden estar recoberts d’epibionts, cosa que no és present en Ircinia oros. Ircinia oros es diferencia d'Ircinia fasciculata i d'Ircinia variabilis en el fet que no presenta simbiosi amb algues zoocianeles.
Curiositats
· La seva mida és de 6 a 15 cm de mitjana, però pot arribar a una mida respectable, amb caràcter excepcional d’uns 50 cm.
· Coloració variable depenent de l’exposició a la llum, amb exemplars des de colors bruns fosc o grisencs fins a totalment blancs a despintats, encara que mantenen la tonalitat més clara a les vores dels òsculs, característica d’aquesta espècie.
Taxonomia
Regne: Animalia, Fílum: Porifera, Classe: Demospongiae, Ordre: Dictyoceratida, Família: Irciniidae, Gènere: Ircinia |