Com és?
Aquest nudibranqui té el cos alt i allargat, d’uns 3 centímetres de longitud. El color de la base és blau fosc, amb una línia longitudinal de color groc en la part intermèdia del dors, que en els exemplars més grans pot dividir-se en dues paral·leles i fragmentar-se. El marge del dors és groc amb una banda discontínua blau clar, paral·lela. Els rinòfors (banyes) són blau fosc amb un dibuix a la part posterior en forma de "Y" invertida. Les brànquies són simples i les fulles branquials es disposen en cercles amb una petita obertura en la part posterior, són blau fosc, més clares a la part superior i amb dues línies grogues que convergeixen en l’àpex. Els palps són curts i gruixuts.
On viu?
Viu sobre fons rocallosos, des dels primers metres fins a uns 25 m de fondària. Se solen trobar sobre esponges o en ambients infralapidícoles (sota les pedres) amb esponges incrustants.
Com s’alimenta?
S’alimenten d’esponges.
Com es reprodueix?
Són hermafrodites, el mateix individu té la funció de mascle i de femella. La reproducció sempre és creuada, d’aquesta manera es produeix l’intercanvi genètic. L’òrgan genital masculí no presenta espines. La posta consisteix en milions d’ous formant agregats. Una vegada eclosionen els ous, les larves són de vida planctònica.
Es pot confondre?
Aquesta espècie, igual que la resta de Felimare, té una coloració molt variable, tant en funció de la mida com de la seva distribució. La seva morfologia és molt semblant a dues altres espècies del gènere Felimare com ara: Felimare tricolor o Felimare orsinii. En tot cas, però, el nom de l'espècie dona la pista per diferenciar-la de les altres espècies de Felimare, és precisament la doble línia groga sobre l'esquena la que ens hauria de permetre distingir-la.
Curiositats
· Al 1996 es proposaren tres subespècies de F.bilineata basant-se en diferencies de coloració i anatomia interna: F.bilineata bilineata (exemplars de les costes espanyoles, Marroc i Madeira), F.bilineata viridis (Canàries) i F.bilineata senegalensis (Senegal i Ghana).
· De les 6 espècies de Felimare que hi ha citades a Catalunya, aquesta és la més rara i escassa, ja que existeixen molt poques catalogacions.
· El gènere Felimare és força nou. De fet abans tots aquests nudibranquis se'ls coneixia com a Hypselodoris.
Taxonomia
Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Doridina, Superfamília: Eudoridoidea, Família: Chromodorididae, Gènere: Felimare |