Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 24. Glossari » · Estrella es / en

Nom científic: · Estrella

Nom comú:

Grup: 24. Glossari

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària:

Mides:

Canal ambulacral: Cada un dels canals que sorgeixen del canal anular i que, en el cas de les estrelles de mar i les ofïures, penetren a cada un dels braços. També s’anomenen canals radials.

 

Canal anular: Canal circular que forma part del sistema ambulacral. Envolta la boca i se situa al disc central de l’animal.

 

Canal petri: Canal que comunica la placa madrepòrica amb el canal anular. Aquest canal té la capacitat de contreure’s deixant el sistema ambulacral tancat, d’aquesta manera que la pressió interna dels canals pot variar segons les necessitats de l’animal.

 

Cara aboral: Part o cara contrària a la cara oral.

 

Cara oral: Part o cara on trobem la boca. En el cas dels equinoderms normalment correspon amb la cara que contacta amb el fons.

 

Gònada: És el nom genèric que rep l’òrgan reproductor. Produeix gàmetes (cèl•lules sexuals).

 

Glàndula digestiva: Lloc on s’elaboren i s’emmagatzemen els enzims, unes substàncies que degraden l’aliment.

 

Madreporita: Placa perforada per on entra l’aigua al sistema ambulacral. La seva posició depèn del grup d’equinoderms en que ens trobem. També s’anomena placa madrepòrica. En el cas de les estrelles de mar (asteroïdeus) es troba a la cara aboral. En les ofïures (ofïuroideus) la trobem a la cara oral. En canvi, els lliris de mar (crinoïdeus) no en tenen.

 

Pedicel•lari: És un peu ambulacral modificat. La part final d’aquests peus està modificada i pren forma de pinça, és a dir, tenen la capacitat d’obrir-se i tancar-se. Els pedicel•laris es troben principalment en els grups de les estrelles de mar i dels eriçons. Tenen, principalment, funcions de neteja i defensives.

 

Peu ambulacral: Projecció que es troba al final de les bifurcacions dels canals radials. Els peus ambulacrals duen a terme diferents funcions, entre elles, alimentació, excreció i/o locomoció, sempre depenent del grup. En el cas de les ofïures no trobem ventoses al final dels peus, ja que, la seva funció és més excavadora, en canvi, en les estrelles si que en trobem.

 

Sistema ambulacral: És un conjunt de canals i cavitats plens d’un líquid format per aigua de mar i substàncies provinents del cos de l’animal (proteïnes, potassi...). Aquest sistema està relacionat amb funcions com la locomoció, l’intercanvi de gasos i l’alimentació. També se l’anomena sistema vascular aqüífer. En formen part, el canal anular, el canal petri, els canals ambulacral, els peus ambulacrals i la madreporita.

 

*Sistema digestiu: La manera d’alimentar-se és molt variable en els equinoderms. Les estrelles de mar alliberen unes substàncies (els enzims) a l’exterior que digereixen l’aliment i, posteriorment, l’ingereixen. En canvi, els lliris de mar són animals filtradors i les ofïures tenen gran varietat d’estratègies.

 

Solc ambulacral: Depressió perforada per on surten els peus ambulacrals a l’exterior a través d’uns porus.

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB