Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Cliona celata es / en

Nom científic: Cliona celata

Grant 1826

Nom comú: Cat: Esponja perforant; Cast: Esponja perforante; Fr: Clione jaune

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 100 m

Mides: Fins a 20 cm

Com és?

És una esponja perforant, és a dir, va formant galeries a la roca a mesura que creix. És de color groc amb tonalitats verdoses i les papil·les són grogues-brunes d’entre 1 i 5 mm de diàmetre. Pot presentar tres formes diferents: alfa, beta i gamma, que es diferencien per la forma i posició de les papil·les. 

 

On viu?

Perfora roques que es troben a l’ombra, algues dures (calcàries), algues vermelles i closques de bivalves. Aquesta esponja es localitza des d'aigües superficials (amb marees moderades) fins a grans profunditats. La seva distribució comprèn el Mediterrani, l’Atlàntic oriental, el Mar del Nord i el Mar Bàltic. La forma alfa és l’única que s’ha trobat al Mediterrani, mentre que a l’Atlàntic també s’han trobat les altres dues. 

 

Com s’alimenta?

És filtradora activa. Les cèl·lules especialitzades en la filtració són els coanòcits. Aquests s’encarreguen de crear un corrent d’aigua que arrossega plàncton, matèria orgànica en descomposició i minerals cap a l'interior del seu cos. 

 

Com es reprodueix?

Són hermafrodites, és a dir, els dos sexes conviuen en un mateix individu. Quan fan reproducció sexual, les cèl·lules reproductores masculines i femenines són expulsades en moments diferents i, posteriorment, són filtrades com si es tractés d'aliment. De la fecundació, que és interna, en surten larves nedadores que arriben a terra, es fixen i es transformen en una nova esponja. També es poden reproduir asexualment per gemmació, és a dir, un grup de cèl·lules forma una mena de protuberància que es desprèn de l'animal original formant un nou individu. 

 

Es pot confondre?

Es podria arribar a confondre amb Cliona viridis, però les distingim pel fet que Cliona celata és més groga i té els òsculs (orificis per on circula l'aigua) més petits.  

 

Curiositats

· A França les perforacions causades per aquesta esponja a les closques de bivalves, es coneixen com a “malaltia del pa d’espècies”. 

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Classe: Desmospongiiae, Subclasse: Tetractinomorpha, Ordre: Hadromerida, Família: Clionidae, Gènere: Cliona 

 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB