Com és?
Són animals que solen formar colònies. Cada membre de la colònia viu en una petita cambra anomenada zoeci, secretada per ell mateix. Cada zooide (cada individu que forma la colònia) està format per una estructura que captura l’aliment (polípid) i per la paret del cos que forma un exosquelet (serveix de protecció). La seva forma pot ser de vas, de caixa, ovalada o tubular. Solen ser de colors blancs, marrons clars o grocs. Poden formar praderies o tindre forma d'arbre.
On viu?
Algunes colònies originen incrustacions calcàries sobre algues, closques o roques. Aprofiten qualsevol mena de superfície, com closques, roques, grans algues brunes, arrels de manglar o vaixells enfonsats.
Com s'alimenta?
És un organisme filtrador, per tant, s'alimenta de la matèria orgànica en suspensió.
Com es reprodueix?
Pot ser asexual, a partir de la formació de colònies a partir de la gemmació, o sexual, els zooides en general són hermafrodites, els gàmetes surten a la cavitat celòmica, la sortida de l’esperma pels porus a l’extrem dels tentacles. Hi ha un orifici a la zona dorsal dels tentacles, per l’entrada de l’esperma i sortida d’ous. La fecundació sol ser interna.
Es pot confondre?
Es pot confondre amb briozous del gènere Chartella perquè solen ser dels mateixos colors, però aquests últims són aplanats, a diferència de les Cellaria, que són tubulars.
Curiositats
· Hi ha diferents tipus de zooides o individus, els que serveixen per alimentar la colònia, anomenats autozooides. També n’hi ha d’altres que s’han especialitzat en altres funcions, com la defensa, la neteja, el suport o la reproducció, anomenats heterozooids.
Taxonomia
Fílum: Bryozoa; Classe Gymnolaemata; Ordre Cheilostomatida; Subordre Neocheilostomatina; Família Cellariidae; Gènere Cellaria
Enllaç al glossari |