Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Balistes capriscus es / en

Nom científic: Balistes capriscus

Gmelin, 1789

Nom comú: Cat: Peix ballesta, surer, porcell, Cast: Pez ballesta, pejepuerco blanco, pampo, escopeta, Ang: Grey triggerfish, Fr: Baliste cabri, Ale: Trekkervis

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Entre 10 i 50 m

Mides: 30 - 35 cm

Com és?

És un peix que mesura uns 35 cm de llarg, però excepcionalment s'han trobat exemplars de fins a 60 cm. Té el cos oval i aplanat pels costats. Té la pell recoberta de plaques òssies i rugoses, com en un mosaic, donant la sensació de ser pell sense escates. La seva boca és petita, amb dents còniques i grosses i uns llavis gruixuts. Té els ulls petits i a prop del perfil superior del cap. És de color gris, gris-blavós o gris-verdós, amb tres barres amples i irregulars de color més fosc que no acaben de travessar tot el cos de l'animal i que poden veure's molt bé o estar difuminades donant-li un color més fosc en la meitat superior del cos. La primera aleta dorsal té una espina grossa erèctil seguida de dues espines molt més petites. La segona aleta dorsal i l'anal són gairebé iguals i amb forma de triangle gran. L'aleta caudal té forma de mitja lluna, amb les puntes més llargues.

 

On viu?

És un peix solitari, tot i que alguna vegada se l'ha vist en grup. Viu a tota mena de fons, a praderies, zones rocalloses i també a badies, llacunes, als ports o a la deriva. Es troba normalment entre els 10 i els 50 metres de fondària. El podem trobar a tot el Mediterrani i a l'Atlàntic, des de Gibraltar fins a Angola i des de Nova Escòcia fins a l'Argentina.

 

Com s'alimenta?

És carnívor, i s'alimenta d'invertebrats del fons marí, com mol·luscs, cucs, equinoderms i crustacis. Acostuma a girar els crustacis d'una bufada i atacar-los pel ventre, on el seu esquelet és més tou.

 

Com es reprodueix?

Es creu que la reproducció es duu a terme a principis de l'estiu. Fan uns forats bastant grossos a la sorra per fer els nius, on realitzen la posta. Els mascles protegeixen el niu de qualsevol que sigui massa curiós i s'hi aproximi. En 2-3 dies els ous eclosionen i alliberen les larves que viuran al plàncton fins que es facin més grosses.

 

Curiositats

· Es desplaça lentament ja que neda ondulant les aletes dorsal i anal.

· Quan se sent amenaçat aixeca l'aleta dorsal gràcies a l'espina erèctil.

· La seva carn és apreciada, sobretot pel fet que no posseeix pràcticament espines.

· Un nom ja no vàlid per a aquest peix és Balistes carolinensis.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnasthostomata, Ordre: Tetraodontiformes, Família: Balistidae, Gènere: Balistes

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB