Com és?
El moll reial arriba fins als 15 cm. Mirant la seva silueta el veiem amb un cap gros, un cos allargat i comprimit, dues aletes dorsals (una espinosa i una tova), una aleta anal i una aleta caudal força dividida, totes elles semitransparents. Al cap destaquen sobretot els ulls grans i negres amb un fort contrast amb la resta del cos ataronjat. A més, en la foscor, a l’ull es poden apreciar dues línies blanques molt característiques com es poden apreciar a la imatge. Té també una boca gran que s’obra cap amunt. Filant prim podem assenyalar una petita taca fosca just al peduncle caudal, on comença l’aleta. Tot i que la coloració predominant és ataronjada, pot tenir un cert toc de rosat.
On viu?
Quan fem una immersió a l’estiu el trobem sol o en petits grups a fondàries fins als 30 metres, entre cavitats, esquerdes o coves. A l'hivern la cosa canvia, ja que poden arribar a baixar fins als 200 m de fondària. La seva àrea de distribució agafa tot el mediterrani i a l’atlàntic oriental, davant les costes africanes. Acostuma a trobar-se en zones càlides i poc contaminades.
Com s'alimenta?
El moll reial és un peix d’activitat nocturna. És amb la foscor de la nit quan surt a la caça de crustacis i altres petits peixos, així com possibles postes que pugui depredar d’altres organismes.
Com es reprodueix?
La còpula es dóna després d’un seguit de comportaments reproductors molt singulars i vistosos durant els mesos de juny a setembre. El mascle una vegada la femella ha fet la posta, la introdueix a l’interior de la seva boca, per tal de defensar-la de possibles depredadors i oxigenar-la. Aquesta posta té una mena de filaments adherents que fan que sigui com una pilota. No serà fins que esdevinguin alevins que el mascle deixarà de retenir-los.
Es pot confondre?
El seu color ataronjat i l’ull gran i negre amb les dues línies blanques el fan un peix molt fàcil de determinar sota l’aigua. Un lot a més ens serà de gran ajuda per la foscor de la cova o l’esquerda on els trobarem.
Curiositats
· Són peixos molt territorials que fan seva una petita escletxa i la defensen ferotgement.
· Serà precisament aquesta característica la que farà que ens puguem apropar a ells fàcilment.
· Són animals que durant el dia els trobem amagats.
· Saps que durant el temps (una setmana aprox.) que el mascle reté els més de 20.000 ous a la boca aquest no menja.
· És un peix que necessita aigües de bona qualitat i per això no el trobem en zones molt contaminades, per exemple zones urbanes.
Taxonomia
Fílum: Chordata, Classe: Osteichthyes, Superordre: Acanthopterygii, Ordre: Perciformes, Subordre: Percoidei, Família: Apogonidae |