Com és?
Aquesta esponja de color groc ataronjat forma unes columnes perforades per la punta (els òsculs) que recorden a xemeneies. Aquestes xemeneies poden arribar als 10 cm d’alt i als 2 cm d’ample aproximadament; és normal trobar moltes d’aquestes xemeneies juntes i fusionades per la base.
On viu?
La trobem sobre roques properes a la costa (sublitoral) des del mar cantàbric fins al mediterrani. Viu damunt de superfícies horitzontals que reben directament la llum del sol, per tant no la trobem a gaire profunditat.
Com s’alimenta?
S’alimenta de petites partícules que trobem a l’aigua (restes de matèria orgànica, bacteris...). Les esponges com Aplysina aerophoba Nardo, 1843, filtren aquestes partícules pels òsculs (que recordem que eren els forats que hi ha per l’esponja) i entren a una mena de cambres que tenen al seu interior on s’absorbeixen.
Com es reprodueix?
Les esponges tenen reproducció sexual i asexual a part d’una gran capacitat de regeneració. Tot i que són hermafrodites, no es poden autofecundar. Han d’alliberar l’esperma a l’aigua i esperar que l’esperma d’una altra esponja entri pels òsculs i pugui fecundar l’òvul que tenen al seu interior.
Així es forma una larva nedadora que també sortirà per l’òscul; aquesta larva, quan és immadura, és atreta per la llum. Una vegada ha madurat deixa de ser atreta per la llum i és atreta pel fons.
Una vegada ha arribat al fons es fixa i forma una altra esponja.
Es pot confondre?
És confon molt fàcilment amb una espècie del mateix gènere, l’Aplysina cavernicola (Vacelet, 1959), les diferències no es veuen a simple vista, ja que són molt sotils. Tot i això sabem que l’Aplysina cavernicola (Vacelet, 1959), com el seu nom indica, només viu en zones fosques com per exemple coves i té un color una mica més pàl·lid que l’Aplysina aerophoba Nardo, 1843.
Curiositats
· Aquest gènere d’esponges és bastant estudiat per les substàncies tòxiques que contenen que els serveixen per produir mal gust als peixos que se les intenten menjar i com a antibiòtic contra diferents bacteris.
· El seu depredador principal és la Tylodina perversa (Gmelin, 1791), un opistobranqui que agafa el color groc característic de l’esponja a causa de la seva alimentació.
· Quan la treu de l’aigua, a causa del contacte amb l’oxigen, aquesta esponja es torna d’un color blau marí quasi negre.
· Abans aquesta esponja era coneguda com a Verongia aerophoba.
Taxonomia
Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Classe: Demospongiae, Subclasse: Ceractinomorpha, Ordre: Verongida, Família: Verongidae, Gènere: Aplysina
|