Com és?
Es caracteritza per la seva forma de disc o petit para-sol de color blanc-verdós, que és estriat radialment i pot arribar a fer centímetre i mig de diàmetre. D'aquí li ve el nom, que etimològicament del llatí, acetabulum significa disc o plat. Té un pedicel llarg i prim que li permet assolir els 8-10 cm d'alçada i agafar-se al substrat. Està calcificada.
On viu?
A la zona infralitoral superior, en aigües calmes i ben il·luminades. Tot i que es troba tot l'any, a l'hivern perd el disc i queda reduïda només al pedicel. Durant l'estiu, soviet forma poblacions molt extenses sobre fons rocosos propers a la superfície.
Com es reprodueix?
El disc és l'òrgan reproductor, i entre els radis es troben les cèl·lules sexuals necessàries per al procés. També pot reproduir-se asexualment per fragmentació o regeneració dels rizoides.
Es pot confondre?
En principi no. Tot i que té diversos sinònims com Acetabularia mediterranea J.V. Lamouroux o Acetabulum marinum Tournefort, és una espècie suficientment diferent de la resta per a un correcte reconeixement.
Curiositats
· És una alga formada per una sola cèl·lula, amb el nucli situat al pedicel. En general, els éssers vius unicel·lulars són molt petits, però Acetabularia acetabulum (Linnaeus) P.C. Silva arriba a fer uns 10 cm. Això implica que és una alga verda gegant, i per les seves particularitats s'utilitza molt en estudis genètics i moleculars com a organisme model.
· Es creu que Acetabularia acetabulum és un dels aliments principals del nudibranqui Elysia timida.
Taxonomia
Regne: Plantae, Subregne: Viridaeplantae, Fílum: Chlorophyta, Classe: Ulvophyceae, Ordre: Dasycladales, Família: Polyphysaceae, Gènere: Acetabularia |